1848 lämnade Bernhard Cloetta sin hemstad Bergün i Schweiz och reste till Paris för att studera chokladtillverkning. Några år senare följde hans bröder Christoffer och Nutin efter. 1862 startade de firman Brödrene Cloetta i Köpenhamn för att tillverka choklad och konfektyr efter schweiziska och franska recept.

VISA BILDTEXT
Cloettas etablering i Ljungsbro kom att få en avgörande betydelse för orten. Företaget hade tidigare haft sin produktion förlagd till Råby väster om Ljungsbro men flyttat verksamheten närmare orten för en expansiv satsning. Produktion i den nya anläggningen uppges kommit igång på allvar under 1902. Odaterad bild från tiden kort efter invigningen. Foto: Didrik von Essen, Östergötlands museum.
FÖRETAGEN AV: Anders Johnson 2015-12-14
Cloetta, ett chokladbolag med rötter i Schweiz
DELA
Cloettas produkter blev populära även i Sverige, men försäljningen dämpades av höga tullar. 1873 kunde bröderna starta Cloettas Ång-Choklad-Fabrik i Malmö med Nutin Cloetta som chef. 1888 kunde en ny, toppmodern fabriksanläggning tas i bruk i Malmö.
1890 förestod en polack dragéavdelningen, en engelsman dropsavdelningen och en spanjor avdelningen för fyllda karameller. Två tyskar ansvarade för marsipan- respektive skumavdelningen. En ryss hade introducerat rysk marmelad och rysk bonbon. Alla dessa verksamheter var nya för Sverige. Cloetta flyttade 1905 från Malmö till Ljungsbro i Östergötland.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.