Classic kaffe började med inlagd fisk
VISA BILDTEXT
Till en början Classic synonymt med sardiner och annan inlagd fisk som sardiner eller matjesill men även olja och konserverade grönsaker. Idag finns endast Classic Kaffe kvar. Ur Arvid Nordquist HAB:s historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

FÖRETAGEN AV: Eva Häggmark 2017-06-22

Classic kaffe började med inlagd fisk

I dag förknippar vi Classic med kaffe. Men faktum är att Classic i början var en benämning på belgiska sardiner.

I Arvid Nordquists butik såldes tidigt sardiner från det belgiska företaget De Coen. Sardinerna fanns i två kvaliteter, och Classic var den finaste. På 1930-talet köpte Arvid Nordquist varumärket Classic av De Coen och började sedan sälja olika produkter under detta namn.

På 1940-talet introducerades Classic matjessill, på 1950-talet kom te och kaffe, på 1970-talet champinjoner på burk, grillolja och dressing.

Läs också: Sillen banade väg för konserven

Många av produkterna sålde bra. Majsolja var till exempel en produkt som ökade stort i Sverige på 1970-talet, cirka 15 volymprocent årligen. 1974 hade Classic majsolja 24 procent av majsoljemarknaden i Sverige, vilket gav produkten en andraplacering.

Arvid Nordquist tog över Lysekils delikatesser 1975. Det var ett företag som hade stor erfarenhet av att blanda till sillinläggningar och såser, och därför passade man på att lansera Classic lax- och skaldjurssås i glasburk. Samtidigt lanserades Classic matjessill på glasburk som var praktisk att använda eftersom den höll längre än sill som förpackats i metall.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

HÖGKLASSIGA PRODUKTER
Alla Classic-produkter var högklassiga. Det medförde bland annat att Classic matjessill inte alltid fanns att köpa i butikerna eftersom man inte funnit råvaror som hållit tillräckligt god kvalitet.

Läs också: Bönan tog svenskarna med storm

Men kaffet dominerade hela tiden. Det var svårt att sälja så olika produkter under samma varumärke, och därför avvecklades allt utom just kaffet.

Vill du veta mer om Arvid Nordquists historia? Gå till anhistoria.se – producerad av Centrum för Näringslivshistoria.

Till en början Classic synonymt med sardiner och annan inlagd fisk men även olja och konserverade grönsaker. Bild ur Arvid Nordquists historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Classic matjessill och andra inlagda fiskar. Ur Arvid Nordquist HAB:s historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Numer kontroversiella., men tidigare fanns äkta sköldpaddssoppa, kängurusvanssoppa och hajfenssoppa i Arvid Nordquists sortiment. Till en början Classic synonymt med sardiner och annan inlagd fisk som sardiner eller matjesill men även olja och konserverade grönsaker. Idag finns endast Classic Kaffe kvar. Ur Arvid Nordquist HAB:s historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Kaffe blev till sist den enda produkten i Classic-serien. Ur Arvid Nordquist HAB:s historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.