Tysken Carl Wendt kom med sin familj till Sverige som arrendator av ett jordbruk utanför Malmö. På 1860-talet köpte han det tämligen förfallna Gustafsborgs säteri i nordvästra Skåne.

Sonen Wilhelm Wendt startade 1881 Stensmölla Kemisk Teknisk Industri för att producera ättiksyra, tjära, träkol och träsprit ur den bokved som utvanns på ägorna. Perstorps Ättika snabbt en framgång och företaget bytte 1886 namn till Skånska Ättikfabriken.

Wendt reste varje sommar ner till kontinenten för att inhämta nya idéer. 1917 träffade han en ung indier, Innanendra Das Gupta, som just hade doktorerat i läkemedelskemi i Berlin. Wendt anställde honom för att utveckla nya läkemedel eller något annat som var säljbart när kriget var över.

I Perstorp fick Das Gupta i uppdrag att ta fram en lack för att ytbehandla en bokhylla. Detta var första gången som en ren syntetisk hårdplast tillverkades i Sverige. 1918 blev detta en kommersiell produkt, kallad Indolack. Genom att blanda Indolack med beck och tjära från den kolning av bokved som Wendt bedrev, fick man fram en plastråvara som kallades Isolit. 1917 kunde man lansera den första plastprodukten, ett handtag för strömbrytare. Därmed var Nordens första plastfabrik född.

Företaget lever vidare än i dag under namnet Perstorp AB.