Berns var först med kinesisk mat
VISA BILDTEXT
Sångerskan Siw Malmqvist testar kinesisk mat på Berns Salonger. Bild ur Berns historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

FÖRETAGEN AV: Gustaf och Nanna Brickman 2023-11-07

Berns var först med kinesisk mat

Idag är kinesisk mat en stötte­pelare i den svenska mat­kulturen, men visste du att det var den prestigefulla restaurangen Berns i Stockholm som 1940-talet var först med att servera kinesisk mat i Sverige?

År 1944 hade Berns precis fått nya ägare som ville starta upp ett fransk kinesisk kök i restaurangen. Att hitta personal till köket var dock lättare sagt än gjort, vilket ledde till att direktören Jonas Folcker anställde ett antal kinesiska jonglörer som kockar.

Jonglörerna hade uppträtt i en varieté på Berns granne Kina­teatern men hade på grund av andra världs­kriget inte kunnat åka hem när deras kontrakt löpte ut. När freden kom och de jonglerande kockarna kunde återvända hem stod Berns än en gång utan köks­personal.

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.

Jonas Folcker lyckades då anställda två prominenta kinesiska kockar från en restaurang i Berlin. Efter ett antal år var kockarna indragna i ett svartsjuke­drama som slutade med att en av dem högg den andra med en kniv i restaurang­köket.

Den kinesiska ambassaden i Stockholm förbarmade sig då över Berns och lät restaurangen anställa deras egen kock. Idag är Berns Asiatiska bara ett exempel – om än ett framstående sånt – på kinesiska restauranger i Sverige.

Annons för "Berns Kinesiska restaurant". Ur Berns Salongers historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Sångerskan Siw Malmqvist testar kinesisk mat på Berns Salonger. Bild ur Berns Salongers historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Annons för "Berns Kinesiska restaurant". Ur Berns Salongers historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Ur Berns Salongers historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

The little country with the big companies

Texten publicerades först i The little country with the big companies utgiven av Förlaget Näringslivshistoria år 2016 på uppdrag av den Svenska Ambassaden i Kina. Översättning Bodil Hasselgren. 

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Centrum för Näringslivshistoria CfN AB, orgnr. 556546-9243 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.