Berns var först med kinesisk mat
VISA BILDTEXT
Sångerskan Siw Malmqvist testar kinesisk mat på Berns Salonger. Bild ur Grand Hotels historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

FÖRETAGEN AV: Gustaf och Nanna Brickman 2016-11-21

Berns var först med kinesisk mat

Idag är kinesisk mat en stöttepelare i den svenska matkulturen, men visste du att det var den prestigefulla restaurangen Berns i Stockholm som 1944 var först med att servera kinesisk mat i Sverige?

Texten publicerades först i The little country with the big companies utgiven av Förlaget Näringslivshistoria på uppdrag av den Svenska Ambassaden i Kina. Översättning Bodil Hasselgren. 

År 1944 hade Berns precis fått nya ägare som ville starta upp ett fransk kinesisk kök i restaurangen. Att hitta personal till köket var dock lättare sagt än gjort, vilket ledde till att direktören Jonas Folcker anställde ett antal kinesiska jonglörer som kockar.

Jonglörerna hade uppträtt i en varieté på Berns granne Kinateatern men hade på grund av andra världskriget inte kunnat åka hem när deras kontrakt löpte ut. När freden kom och de jonglerande kockarna kunde återvända hem stod Berns än en gång utan kökspersonal.

Jonas Folcker lyckades då anställda två prominenta kinesiska kockar från en restaurang i Berlin. Efter ett antal år var kockarna indragna i ett svartsjukedrama som slutade med att en av dem högg den andra med en kniv i restaurangköket.

Den kinesiska ambassaden i Stockholm förbarmade sig då över Berns och lät restaurangen anställa deras egen kock. Idag är Berns Asiatiska bara ett exempel – om än ett framstående sånt – på kinesiska restauranger i Sverige.