Motiveringen lyder: ”… I museets lokaler förmedlas kunskap om träråvarans väg till färdig produkt, om papprets historia och tillverkningens industrialisering, om pappers­arbetarnas vardag, om papper som förpacknings­material och om papper som material för kreativt konst­skapande. Människan står hela tiden i centrum för upplevelsen och förmedlingen.

Pappersarbetarnas minnen har samlats in och besökaren kan ta del av dem på de platser där de engång utspelat sig. Barn får möjlighet att med pedagogisk vägledning göra eget papper. Papperskonst skapas av konstnärer ”in Residence” och utställningar med papper som utgångspunkt ger besökaren upplevelser av materialets mång­sidighet
.
Genom lokala, regionala och nationella samarbeten och en mångfald av aktiveter har Frövifors pappers­bruksmuseum utvecklats till en mötesplats som bidrar till social hållbarhet för Fröviborna och utgör en attraktion för hela landet.”

Läs också: Bruket för hästskor och kullager

Frövifors bruk har haft kontinuerlig industriell verksamhet sedan 1500-talet. Under 1800-talet genomgick bruket en betydande expansion och modernisering och blev ett av de första i Sverige att introducera mekanisk tillverkning av pappers­massa. Detta revolutionerade produktionen och gjorde det möjligt att producera papper i betydligt större volymer.

Under 1900-talet var Frövifors Pappersbruk en av större aktörer inom svensk pappers­industri. På 1980-talet stod företaget inför en rad utmaningar så som global konkurrens och minskad efterfrågan på vissa pappers­produkter, vilket företaget mötte genom bl a moderniserad tillverkning. I samband med detta valde företaget att bevara miljön från den äldre maskin­pappers­epoken. Frövifors Pappers­bruksmuseum grundades 1984 och invigdes två år senare.

Läs mer om utmärkelsen på Svenska Industriminnesföreningens webbplats

Få vårt nyhetsbrev, varannan vecka, direkt i mejlen.